Bölgemiz
Giriş Tarihi : 04-03-2013 20:09

DOĞAN ÜRGÜP : SİVAS'TA İLKLERİ BİRLİKTE BAŞARDIK

Sivas Belediye Başkanı Doğan Ürgüp, Büyük Birlik Partisi Merkez İlçe Başkanlığı tarafından mahalle teşkilatlarıyla bölgesel istişareler yapmak üzere beşincisi düzenlenen 4 Eylül Mahallesi Bölge İstişare Toplantısına katıldı.

DOĞAN ÜRGÜP : SİVAS'TA İLKLERİ BİRLİKTE BAŞARDIK

Sivas Belediye Başkanı Doğan Ürgüp, Büyük Birlik Partisi Merkez İlçe Başkanlığı tarafından mahalle teşkilatlarıyla bölgesel istişareler yapmak üzere beşincisi düzenlenen 4 Eylül Mahallesi Bölge İstişare Toplantısına katıldı.

Düzenlenen toplantıya Sivas Belediye Başkanı Doğan Ürgüp, Belediye Başkan Yardımcıları, Büyük Birlik Partisi (BBP)İstanbul İl Başkanı Fikret Daş, Büyük Birlik Partisi (BBP) Merkez İlçe Başkanı Ömer Ağdoğan, Büyük Birlik Partisi (BBP) İl Genel Meclis Üyeleri, Belediye Meclis Üyeleri, 4 Eylül Mahalle Muhtarı Numan Kaya ile çok sayıda mahalle sakini katıldı.

İMAR REVİZYONUNU HERKES TAKDİR EDİYOR

İlk olarak yaptıkları imar revizyonu hakkında bilgiler veren Başkan Ürgüp, şunları söyledi: “İmar çalışması bizden önceki arkadaşların yakın dost meclislerinde söyledikleri gibi çok riskli ama yapılması gereken keşke biz başlasaydık dedikleri bir faaliyettir. Fakat bu çalışmaya başlamak için en az benim kadar cesur olmak gerekir. Yaptığınız işten yüzde100 memnuniyet sağlamanız mümkün değil. İşi ihale ediyorsunuz işin uzmanları firmalar ihalede en düşük rakamı vererek yeterlilik belgelerini ortaya koyarak çalışıyorlar. 3 etabı bitirdik, 3. etap askıda.3. etapta sizin de mahalleniz ve bölgeniz var. Beğendiğiniz, beğenmediğiniz bölgeler olabilir itiraz hakkınız var, itirazlar değerlendiriliyor. Plancı olumlu veya olumsuz bularak tekrar meclise gelmesini sağlıyor. Mecliste tekrar görüşülüyor ve meclisten geçiyor. 4 etapta bittikten sonra İnşallah 5. ay veya 6. aya kadar revizyon bitmiş olacak. Bugün bir müteahhit arkadaşla telefonda görüştüm. Yaklaşık 25 müteahhidin olduğu bir ortamda imar revizyonunun doğru bir uygulama olduğunu kısmi memnuniyetsizlikler olsa da genelde memnun kalınabilecek bir planla şehrin 30 yıldır yapılamayan bundan sonraki 30 ve 60 yıllarını kapsayan bu plan başarılı bir plandır dolayısıyla bu plana sahip çıkmak gerekmektedir görüşünü sarfetmiş, orada bulunanların tamamına yakını birazda işi bilen insanlar tabi ki ikna olmuşlar.”

4 EYLÜL MAHALLESİ DE EN FAZLA HİZMETİ BİZİM DÖNEMİMİZDE GÖRDÜ

4 Eylül Mahallesiyle ilgili belediyenin çalışmalarına da değinen Başkan Ürgüp, sözlerine şöyle devam etti: “Şimdi 4 Eylül mahallesiyle ilgili neler yaptık, neler yapmamız lazım, biraz bunlardan bahsedeyim. Şimdiye kadar 4307 ton asfalt kullandık, 25639 metrekare asfaltın miktarı kaldırım çalışmaları 9040 parke 4920 metrekare bordür döşemesi gerçekleştirdik.  Park çalışmalarımızdan 4 Eylül Spor Parkı yeni yapıldı. 2011'de Recep Ayan Kültür Parkı revize edildi. 2012'de futbol sahası yapıldı. Bu parklarda 1350 metrekare yeşil alan, 450 metrekare futbol sahası, 2 adet 208 metrekare çocuk oyun alanı, 2 adet 320 metrekare egzersiz alanı, 3 tane tatlı su çeşmesi dediğimiz çeşme yapmışız ama bunun 1 tanesi tatlı su 2 tanesi şebeke suyundan ibaret. Temizlik faaliyetlerine gelince, Altuntabak, Fatih ve Halil Rıfat Paşa caddelerinde gün boyu temizlik elemanlarımız zaten bulunuyorlar, sabah akşam düzenli olarak çöpler alınıyor. 4 Eylül mahallemiz ayda 1 kez olmak üzere temizlik elemanlarımız tarafından genel temizliğe alınıyor. 1. sokakta yağmur suyu hattı bu senenin programına alındı, bu sene yapılacak. Bir de yeni tatlı su talebiniz varmış ona da arkadaşlarım bakıyorlar.”

İMAR REVİZYONUNDA 3. ETABI BİTİRDİK

İmar revizyonu çerçevesinde 4 Eylül Mahallesinin de yeni imarlarının askıda olduğunu belirten Başkan Ürgüp, şu bilgileri verdi: “İmar revizyon planı 1982 yılında başladı 1984 yılında bitti. 84 yılından bu güne 28- 30 yıl geçti, bu plan 2005 yılında yenilenmesi gereken bir plandı, planın ömrü 25 yıl 30 yıl olmaması gerekiyordu, plana 2010 yılında başladık 2012 yılı sonunda bitirmeyi amaçladık ama yetişmedi, yani çok kapsamlı özelikle 3 ve 4. etaplar çok uğraştırıyor, hem plancıyı hem de komisyondaki arkadaşları. Plan bittiğinde inşallah sizin mahalleniz de gereken faydayı elde etmiş olacak. Burada bir husus çok önemli. Biz bitişik nizam 3 kat 4 kat yapılara karşıyız, adalar halinde dönüşebildiği takdirde yapılaşmış da olsa herkes rızaen biz tamam 6 kata geçelim, 1000 metrekareyi tamamlayalım ada olduğu takdirde imar yoğunluğunu da veriyor plancımız, imarla ilgili arkadaşlarımız mecliste bunu onaylıyor, bunun dönüşmesi mümkün ama bir adada düşününki siz 150 ve 200 metrekarelik parsellerden ibaret 6 tane parsel var, 1050 metrekare geliyor, 5 tanesi yapılmış 1 tanesini biz engellesek o bir taneye zulüm yapmış olacağız, o bir taneye diyeceğiz ki git o 5 taneyi ikna et onlarla beraber size yükseklik verelim. Bahçeli ayrık nizam etrafında %30 %40 taban alanıyla birlikte 6 kat 7 kat durumu neyi kurtarıyorsa plana göre verelim. Bu tabi ki çok mümkün değil, ama yapılaşmış alanlarda buna harfiyen dikkat ediyoruz. Planları inceleyin, planlar askıda şu anda, askıya niye asıyoruz baksınlar, herkes danışacağına danışsın itirazlarını yapsın, o itirazları bir daha değerlendireceğiz ve meclisten doğru kararı almış olarak çıkacağız. Buraya çok önem vermek lazım yapılaşmış alanda sizler rıza gösterdiği takdirde o planın yeniden meclise gelip değişmesi mümkündür ama yapılaşmış bir alanı özellikle yeni yapılaşmış bir alanın değişmesi mümkün değildir. Eski yapılaşma olan bir yerde yani 20, 30 yıllık yapılar, eski ahşap evlerin olduğu yerde ayrık nizama mecbur tutuyor plancı.”

KENTSEL DÖNÜŞÜMDE SİVAS ÖNCÜ OLDU

Kentsel dönüşümde Sivas'ın çok özel ve takdir edilmesi gereken bir öncülük yaptığını kaydeden Başkan Ürgüp, sözlerine şöyle devam etti: “Türkiye’de çok moda bir kavram ve deyim var. Moda derken, işi hafife alıp söylemiyorum. Kentsel dönüşüm kavramı. Türkiye için yeni bir kavram. Özellikle Ak Parti Hükümetleri döneminde çıkarılan belediye yasası içerisinde bir 73 madde var. Geçen yıl zaten Van depreminden dolayı bir de deprem riski taşıyan alanla ilgili bir karar aldı hükümetimiz. Sivas Belediyesi bunları uygulama noktasında oldukça kararlı ve ısrarcı. Bu son kentsel dönüşüm kararından önce 2 kez kentsel dönüşüm kararı aldık biz. Birisi 2007 yılında eski belediye yönetiminin aldığı bir karar ama üzerinde bir kalem dahi çiziktirilmeyen bir olay. Bununla ilgili baktık dönüştürülmüyor, Kızılırmak Belediyeler Birliğinden bir arsayı satın aldık biz o arsayı TOKİ’ye verdik. 920 konut yapılacak. 11 Martta bunun temeli atılacak, diğer kentsel dönüşüm mücadelemiz de Turkuaz adını verdiğimiz eski sanayi kentsel dönüşüm projesidir. Eski sanayide 630 civarında dükkân var. Bu işyerleri daha önce 2000’li yıllarda bir meclis kararıyla imar alanına çevrilmiş, 2,4 yoğunluk verilmiş. Ön kısımlardaki dükkânları ticari, diğer yerleri konut olarak değerlendirmek kaydıyla yaklaşık 80 bin metrekare alan bir araya getirip burada 2,5 ortak emsalle birlikte, bir alışveriş merkezi, bir tane 5 yıldızlı otel, 3 tane rezidans kule, 2 tane 18 katlı ikiz kuleler, 3 apartman katıyla birlikte bir plan uygulamaya gayret gösteriyoruz. Şu anda yıkımlara ciddi manada başlamış durumdayız. Yüzde 20’ye yakın kısmını gerçekleştirmiş durumdayız. İnşallah buradaki faaliyetimizi iyi bir şekilde tamamlamayı planlıyoruz. Burada 1278 tane mal sahibi var. Bunun 928 tanesinin muvafakatnamelerini aldık ve tapuları bize geçti. Yani artık oradaki faaliyeti noktalama noktasına geldik. Turkuaz projesini hızlı bir şekilde tamamlayacağız.”

KALE SİVAS TURİZMİNİN KALBİ OLACAK

Belediyenin kale civarındaki kamulaştırma faaliyetleri hakkında da bilgiler veren Başkan Ürgüp,  şunları söyledi: “Bu alandaki kamulaştırmalara 2011 yılında başladık. Bu proje 10 yıllık bir projedir. Şu anda kalede kamulaştırmalarımız yüzde 60 seviyesine çıktı. Yolları, sokakları kattığımızda bu rakam daha da yükseliyor. Bu kamulaştırma tamamlandıktan sonra alanda bulunan arkeolojik alanlar, surlar, dehlizler, sarnıçlar ki bir tanesi ortaya çıktı ve orada koruma altına alınacak. Birkaç tane konağı muhafaza edip yeşil alana çevireceğiz. Ulucami’nin, Gökmedrese’nin etrafı açılacak. Alanda bulunan ortaokul kalkacak. Kaledeki yapılar da kalkacak. Burası yemyeşil, tarihi bir sit alanı olarak Sivaslıların ve Sivas dışından gelen insanların görsel manada görmek isteyeceği bir yer haline gelecek. Sivas’ın kalkınması için iki alternatif var, birincisi turizm diğer ayağı sanayi kuruluşlarının gelmesidir. Sanayicinin gelmesi için biz yöneticiler her türlü kolaylığı sağlıyoruz. Kale de turizm açısından çok büyük önem arz ediyor.”

HER GÜNÜMÜZ SİVAS'A HİZMETLE GEÇİYOR

Belediye olarak yürüttükleri diğer projelerinden de bahseden Başkan Ürgüp, şunları söyledi: “Yine seçimlerden önce vaat ettiğimiz bir terminal projemiz vardı. Terminalimiz çok eskimişti, bu terminalimizi yenilemek gerekiyordu. Temelleri atıldı, inşaatı şu anda devam ediyor. Bu yılın sonunda terminalimizi açacağız. Öte yandan Muhsin Yazıcıoğlu Spor Tesisleri adını verdiğimiz paşa çayırı spor tesislerimizin geçen yıl açılışını yaparak kullanmaya başladık.2400 kişilik kapalı tribün, 1200 kişilik açık tribün, sporcuların kalacağı kondisyon merkezi, yemekhanesinin, idari binasının olduğu tesis, koşu ve yürüyüş parkurlarının olduğu otoparklı bir tesis yaklaşık 10 trilyon liraya Sivaslıların hizmetinize açılmıştır. Spor tesisleri deyip geçmeyin 10 ayrı futbol takımı içerisinde Zaraspor, İl Özel İdare Spor gibi belediye dışındaki takımlar da var. Biz Sivas’ın gelişimi için ayrım gözetmeden herkese hizmet ediyoruz. Bunların yanında Muhsin Yazıcıoğlu Bulvarındaki faaliyetlerimiz yaklaşık 12 trilyon liraya mal olacak. Yani İstasyon Kavşağına kadar kaldırımlar bazalt taşıyla, bordür taşlarıyla yenilenecek, asfaltları sıfırdan yeniden yapılacak, orta refüjler düzenlenecek, ışıklandırma ve aydınlatmalarda led aydınlatma sistemi uygulanacak. Bir de bulvarın sağ tarafındaki demir yolu ile bulvar arasında kalan alana bir kentsel tasarım projesi yapılacak. Biliyorsunuz bunlar şu anda harfiyen hayata geçiriliyor. Yolun sol tarafında evlerin önü de yeşil alan olarak ortaya çıktı. Yani İstasyon Caddesi istasyonda bitiyordu. Şimdi ise İnönü Caddesi, oradan sonra Muhsin Yazıcıoğlu Bulvarı ta şehrin dışına kadar devam edecek. Şehre girenin adeta çarpılacağı, şehirle ilgili ilk kanaatlerin çok olumlu olacağı bir tablo oluşacak.

SİVAS'TA İLKLERİ HEP BİZ YAPTIK

Yaptıkları birçok proje belirten çalışmayla Sivas'a ilkleri yaşattıklarını belirten Başkan Ürgüp, sözlerine şöyle devam etti: “Mesela Sevgi Evleri. Bizim yetim öksüz çocuklarımız var. Burada 0-6 ve 7-12 yaş arasındaki çocuklarımız aile ortamında yaşıyorlar. Öte yandan Fidan Yazıcıoğlu Hanımlar Kültür Merkezi yapacağız. Toplantı salonları, sinema salonları, fitness salonlarıyla hanımların hoşça vakit geçirebileceği bir kültür merkezi olacak. Kültür merkezinin temellerini attık. 12 kat yerin altına indik 175 araçlık bir de otopark oluşturacağız. Bunların yanında engelli kardeşlerimize yönelik merkezler kurduk, işitme engelliler eğitim merkezi oluşturduk. Her türlü sorunlarıyla ilgileniyor, kadınlar ve çocuklarda olduğu gibi engelli vatandaşlarımıza yönelik de hizmette pozitif ayrımcılık yapıyoruz.”

Bunlarla birlikte Orta Anadolu’nun en büyük hayvan barınağı ile en büyük tıbbi atık tesislerini yaptıklarını belirten Başkan Ürgüp, sözlerine şöyle devam etti: “Göreve geldiğimizde sokaklar köpeklerden geçilmiyordu. Göreve geldikten sonra, orta Anadolu’nu en büyük hayvan barınağını, yaklaşık 1000 hayvanın barınabileceği, rehabilitasyonlarının, ameliyatlarının yapılabileceği bir hayvan barınağı yaptık, sokaklarımızı köpeklerden temizledik. Tıbbi atık sterilisazyon tesisi Sivas'ta yoktu, tıbbi atıklar toprağa gömülüyordu, şu anda tıbbi atıkları berhava eden, atıkları evsel hale getiren bir tesisi Sivas halkının hizmetine açtık.

40 YILDA YAPILMAYAN İŞLERİ 4 YILDA BAŞARDIK

Belediye olarak Sivas'a şimdiye kadar yapılmış hizmetlerin çok üzerinde bir seviyeye ulaştıklarını belirten Başkan Ürgüp, şunları söyledi: “Eski sanayi sitesindeki esnaflarımız için Birlik Sanayi Sitesini yaptık, 60 dükkânı hak sahiplerine teslim ettik. Şu anda 106 dükkânın inşaatı devam ediyor. Onları da hak sahiplerine teslim edeceğiz. Belediyemizin sosyal tesisleri yok denecek kadar azdı, şehrin meydanında bulunan bölük bölük dükkânlar vardı, o dükkânlar kiracılara verilecekti, bunları ortadan kaldırdık Selçuklu Sosyal Tesislerini yaptık. Bir tane 27 Haziran parkına, bir tane sıcak çermiğe, bir tane paşa fabrikasına sosyal tesisler yaptık. Paşa fabrikasındaki sosyal tesisleri büyüttük. Yazın orada düğünler yapacağız, paşa fabrikasında şelaleler, kütük evler, elektriğini kendi üreten termik santral, cami inşa ettik. Biliyorsunuz mezarlık tarafında Dedebalı Kentsel Dönüşüm Projesi var. 4 mahalleyi ilgilendiren bu projeyle ilgili 920 konutun yapımını TOKİ’ye verdik. TOKİ 11 Mart'ta ihale ilanına çıkacak. Mart veya Nisan ayıyla birlikte orada 920 konut yapımına başlanacak. 250 konutta belediyemizin var, belediye buradan 30 trilyonluk bir gelir elde etmiş olacak. Hurdacıları da bulunduğu yerden kaldıracağız. Cezaevinin alt tarafına hurdacılar sitesi yaptık 4. 5. aydan itibaren hurdacılar da buradan taşınacaklar.”

SICAK ÇERMİK SİVAS TURİZMİNİN MARKASI OLACAK

Sıcak çermikteki yenilemenin Sivas turizmine çok katkı sağlayacağını söyleyen Başkan Ürgüp, sözlerine şöyle devam etti: “Otelleri yeniledik. İki tane kapalı havuz, 10 tane aile banyosu, 2 tane Türk hamamı ve eski banyoların tamamını elden geçirdik, neredeyse restorasyon yaptık. Peyzaj alanları yaptık, piknik alanları yaptık. Küçük bir alışveriş merkezi yaptık. Şu anda orada 450 tane yatağımız var, 180 tane 5 yıldız ölçeğinde geri kalanı da yıldızı olmayan ama halkın ihtiyacını gören ölçüde yaptık. Belediyemiz buraya 6 trilyonun üzerinde yatırım yaparak yeni yatırımcının da önünü açtı. 2 tane yeni yatırımcı burada yeni yatırımlarını da tamamlamak durumundalar. Soğuk çermikte bungola tipi evler yaptık, havuzların restorasyonunu yaptık, piknik alanlarını dizayn ettik, sizlerin hizmetine sunduk. Alt yapı çalışmalarında 50000 metre kanserojen boruları da polietilen borularla değiştirdik, üniversitenin içme suyu problemini de biz çözdük, üniversite 35 yıldır çok sert metalleri içeren bir su kullanıyordu bu sudan üniversitemizi kurtardık.”

SİVAS'A 50'DEN FAZLA PARK YAPTIK

Yol yenileme ile cadde ve sokak düzenlemeleri hakkında da bilgiler veren Başkan Ürgüp,  şunları kaydetti: “Yeni yol çalışmalarımız var. Celal Bayar Caddesindeki oteli yıktık, orası şimdi yeni bir bina olacak, Fethi Akyüz Caddesi, Hayri Sığırcı Caddesi, Çayboyu Caddesi, Muhsin Yazıcıoğlu Bulvarı mükemmel bir şekilde yapıldı. Ara sokaklarda da kaldırım ve bordür çalışmaları tüm hızıyla devam ediyor. Sivas belediyesi tarihinin en yüksek çalışmasıdır bunlar. Hiçbir belediye yönetimiyle kıyaslandırılmayacak kadar fazladır. Yeni kavşaklarımız var, Alibaba’ya 2 kavşak Yenişehir’e bir kavşak, il özel idarenin önüne bir kavşak, İstiklal İlkokulunun oraya bir kavşak, TSO’nun önüne bir kavşak yaptık. Bu kavşaklar ulaşımı çok rahatlattı. Belediyemiz şu anda belediye tarihinin en yüksek araç ve ekipmanlarına sahiptir. Toplam maliyeti 22 trilyondur. Özbelsan’la birlikte bunlar bizim dönemimizde alınmıştır. Bir de şehirde bit pazarı, Azerbaycan pazarı, buğday pazarı, İmam Hatip Okulunun altındaki dükkânlar, Paşa Fabrikasındaki virane dükkânlar, kaledeki yıkık virane evleri yıktık, buğday pazarını otopark haline getirdik, Azerbaycan pazarında olan nahoş durumlar ortadan kalktı, Sivas’ı bu gibi kötü durumlardan kurtardık. Sivas’ımıza 50'nin üzerinde park yaptık, 28 tane halı saha yaptık, 2 tane tenis kortu yaptık. Aksunun 350 metre uzunluğundaki etabını 849 bin lira gibi minimum bir rakamla yaparak faaliyete geçirdik. Önceki etabın uzunluğu 950 metre maliyeti 14 trilyondur, benim dönemimde yaptığım 350 metredir maliyeti 1 trilyon dahi yoktur dosyası elimde itiraz edenin karşısına koyarım. Sivas Belediyesi bizim dönemimizde tarihinin en yüksek bütçesine ulaştı. Fiili bütçe 105 trilyondan 200 trilyona çıkarıldı.”

SİVAS'TA HİÇ KİMSE AÇ VE AÇIKTA OLMAYACAK

Belediyenin yaptığı sosyal ve kültürel yatırımlara da değinen Başkan Ürgüp, sözlerine şöyle devam etti: “Bakın, Gıda bankası, hayat ağacı derneğinin 400 milyar olan bütçesini 1,5 trilyona çıkardık. 350 olan kurban sayısını 1000 kurbanın üzerine çıkardık ve Türkiye’nin en büyük yardım kuruluşlarından bir tanesini sizlerle beraber el birliğiyle ortaya çıkardık. İftar çadırını değiştirdik, önceden bu çadır kiralanıyordu, yapısını formatını tamamen değiştirdik. Önceki çadırda insanlar resmen sıcaktan yanıyordu, çadırın etrafını açtık, yemekleri kendi tesislerimizde üretiyoruz. Mezarlıklarda yapılan faaliyetler ölüler için değil diriler içindir. Türkiye’nin her tarafından gelen insanlar mezarlıklarda yapılan çalışmaları çok beğeniyorlar. 6 Tane türbe düzenlemesi yaptık. Arapşeyh, Şeyh Çoban, Morali Baba Türbesi, Durak Baba Türbesi, Süt Evliyası, Ağ Baba Türbesi'nin restorasyonunu yaptık. İhramcızade Kültür Merkezini yaptık. Kolağası Konağını yaptık. Behrampaşa Hanı restore ediliyor. Terzioğlu Konağı da aynı şekilde. İtfaiyeye iki şube açtık biri organize sanayide biri Esentepe’de.”

Sivas Belediye Başkanı Doğan Ürgüp'ün sunumunun ardından mahalle sakinlerinin istek ve dilekleri dinlendi. Başkan Ürgüp, herkesle tek tek ilgilendi. Çeşitli konularla ilgili belediye yetkililerine talimatlar verdi. Mahalle sakinleri Başkan Ürgüp'e ilgisinden ve başarılı çalışmalarından dolayı teşekkür etti.Toplantı sonrası Başkan Ürgüp, esnafları gezerek bir süre sohbet edip sorunları dinledi.

AdminAdmin