Güncel
Giriş Tarihi : 31-03-2024 08:49

Türkiye sandık başında... Dakika dakika gelişmeler

Aylardır süren seçim tartışmalarının ve kampanyalarının ardından Türkiye 31 Mart 2024 yerel seçimi için sandık başında.

Türkiye sandık başında... Dakika dakika gelişmeler

 Türkiye, 5 yıl boyunca görev yapacak yerel yöneticileri seçmek için bugün sandık başında. Kayıtlı 61 milyon 441 bin 882 seçmen, yaklaşık 208 bin sandıkta oy kullanacak.

Seçimlerde 81 ilin ve 973 ilçeyle beraber 390 beldenin belediye başkanı belirlenecek.

1 MİLYON GENÇ İLK KEZ OY KULLANIYOR

1 milyon 32 bin 610 gencin ilk kez oy kullanacağı seçimlere 34 siyasi parti katılacak.

4 FARKLI OY PUSULASI

Seçmenler büyükşehirlerde; Büyükşehir Belediye başkan adaylığı, ilçe belediye başkan adaylığı, ilçe belediye meclis üyesi adaylığı, muhtarlık ve ihtiyar heyeti olmak üzere 4 farklı oy kullanacak. 

Büyükşehir olmayan illerde ise; il belediye başkanlığı, il genel meclis üyeliği, ilçe belediye meclis üyeliği, muhtarlık ve ihtiyar heyeti için oy verilecek. 

PUSULALARIN RENKLERİ FARKLI

Oy pusulaları da renklere göre ayrılacak. Büyükşehir belediye başkanlığı ‘beyaz’, il genel meclis üyelikleri ‘turuncu’, belediye başkanlığı ‘mavi’, belediye meclis üyeliği ise ‘sarı’ renkli olup tek zarfa koyulacak.   

OY KULLANIRKEN BUNLARI UNUTMAYIN

- Sandığa gitmeden önce nerede oy kullanacağınıza bakın.
- T.C. kimlik numarası olan kimlik ya da kimlik yerine geçen resmi belgeyi yanınıza alın.
- Oy pusulasına mühür dışında işaret koymayın.
- Oy kullandıktan sonra pusulaları tek zarfa koyun.
- Oy kullandıktan sonra imza atmayı unutmayın.

07.00 - 32 İLDE OY KULLANMA İŞLEMİ BAŞLADI

YSK'nın kararıyla Mahalli İdareler Genel Seçiminde 32 ili kapsayan erken oy kullanma işlemi sabah saat 07.00 itibari ile başladı, 16.00 itibariyle de sona erecek.

Güneşin doğuş ve batış saatlerine ilişkin erken oy kullanmaya başlanan şehirler ise şunlar:

​Adıyaman, Ağrı, Artvin, Bingöl, Bitlis, Diyarbakır, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Antep, Giresun, Gümüşhane, Hakkari, Kars, Malatya, Maraş, Mardin, Muş, Ordu, Rize, Siirt, Sivas, Trabzon, Dersim, Urfa, Van, Bayburt, Batman, Şırnak, Ardahan, Iğdır ve Kilis.

08.00 - ÜLKE GENELİNDE OY VERME İŞLEMİ BAŞLADI

Doğu illerinin ardından batı illerinde de oy verme süreci başladı.

İSTANBUL'DA 11 MİLYON SEÇMEN VAR 

İstanbul'da, Mahalli İdareler Genel Seçimleri'nde 33 bin 228 sandıkta 11 milyon 314 bin 516 kişi oy kullanacak. İstanbul'da en az seçmenin bulunduğu Adalar'da 13 bin 682 kişi oy kullanacak, en çok seçmenin yer aldığı Esenyurt'ta ise 642 bin 455 kişi sandığa gidecek.

Kentin en kalabalık ilçelerinden Esenyurt ve Bağcılar'da dörder ilçe seçim kurulu görev yapacak. Bu seçimlerde, her gün binlerce kişinin adım attığı İstanbul'un en uğrak yerlerinden Fatih ilçesinin Eminönü semtindeki Sarıdemir ise kentte en az seçmenin sandığa gideceği mahalle olacak. Bu seçimde Sarıdemir Mahallesi'nde yalnızca 8 seçmen oy kullanacak.

AdminAdmin