Üniversite
Giriş Tarihi : 06-12-2023 22:02

SCÜ: “Gerçekdışı haberler, hiçbir maddi ve somut bir delile dayanmamaktadır”

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi (SCÜ) Rektörlüğünden açıklama geldi, “Üniversitemizi ve yönetimini hedef alan bazı haber ve içerikleri ile ilgili açıklama zaruriyeti doğmuştur. Yasal haklarımızı sonuna kadar kullanacağız” ifadeleri kullanıldı.

SCÜ: “Gerçekdışı haberler, hiçbir maddi ve somut bir delile dayanmamaktadır”

“Sivas’ta yerel bir gazete ve internet gazetesinde doğrudan Üniversitemizi ve yönetimini hedef alan bazı haber ve içerikleri ile ilgili açıklama zaruriyeti doğmuştur. Her şeyden önce söz konusu haberlerin tamamının basın meslek ilkelerine aykırı bir biçimde hazırlandığını belirtmek isteriz. Kamu adına görev yapan ve yönetici pozisyonunda bulunan kişilerin elbette eleştiri sınırları içinde her türlü habere saygı göstermesi gerektiğine bizler de inanmaktayız. Ancak söz konusu haberlerin içeriği, Üniversitemize ve yönetimine yönelik eleştiri sınırlarının ötesinde tamamen sistematik bir şekilde karalamaya yönelik iftira niteliğinde ifadeler taşımaktadır.

Öncelikle 28 Kasım 2023 tarihinde “Bu Nasıl Bir İş!” başlığıyla yayınlanan haberin içeriğindeki iddialar gerçek dışıdır. Üniversitemiz Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hakan Yekbaş’ın girmiş olduğu tezsiz yüksek lisans dersi, Üniversitemizdeki lisansüstü programlarının tamamında verilen ortak bir derstir. Öğrencilere seminer, rapor, makale, tez vb. bilimsel yayınların nasıl hazırlanması gerektiğinin anlatıldığı bu ders, herhangi bir program farkı gözetmeksizin temelde aynı müfredata sahip bir derstir. Yani bu ders, özel bir uzmanlık alanı gerektirmeyen Üniversitede öğretim üyesi olan herkes tarafından verilebilecek bir içeriğe sahiptir. Kaldı ki söz konusu haberde geçen “Üniversitede görev yapan ve kendi alanı biyoistatistik ve araştırma yöntemleri olan hocadan” alındığı iddiası da tamamen yalandır. Bu ders, daha önce İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesindeki bir öğretim üyesi tarafından verilmiştir. Daha da önemlisi derslere hiç girilmediği ve bunun karşılığında alınan ek ders ücreti ile ilgili iddialar da tamamen asılsız ve gerçek dışıdır.

Bir diğer yerel gazetesinin 5 Aralık 2023 tarihinde “Sivas, Cumhuriyet Üniversitesi Arpalığı mı?” başlıklı haberindeki iddiaları da asılsızdır. Üniversitemiz genel sekreteri Doç. Dr. Enis Baha Biçer’i hedef alan gerçekdışı haberler, hiçbir maddi ve somut bir delile dayanmamaktadır. Çarpıtma ve yalan haberlerin amacı Genel Sekreterimizi dolayısıyla Üniversite yönetimini karalamaya yöneliktir. Doç. Dr. Enis Baha BİÇER’in CÜSEM Müdürlüğünden dolayı aldığı bir tazminat veya ödeme yoktur. Bölüm Başkanlığı YÖK’ün mevzuatı çerçevesinde ilgili Dekanlık tarafından atama suretiyle yürütülmektedir. Girdiği derslerden dolayı almış olduğu ek ders ücreti ise haberde belirtildiği şekilde olmadığı gibi tamamen YÖK’ün konuyla ilgili mevzuatı dairesinde alınmaktadır. Ayrıca yerel gazetede  yer alan bu iftiralar sebebiyle Sayıştay ve YÖK tarafından soruşturma açıldığı iddiası ise tamamen yalandır.

Bu iddialardan daha vahim olan ve bizleri gerçekten üzen husus, söz konusu haberle ilgili olarak en basit basın meslek ilkelerine bile riayet edilmeden gazetecilik ahlakının çiğnenmiş olmasıdır. İddialarla ilgili muhataplara söz hakkı verilmeden ve bu iddiaların doğru olup olmadığı haberde adı geçenlerle yapılacak basit bir görüşmeyle teyit edilebilecekken masa başında hazırlanmış olduğu belli olan yalanlarla dolu bir haberin yayınlanmış olması, konunun habercilik ve basın özgürlüğünden ziyade art niyetli bir amaç taşıdığını göstermektedir.

Yukarıda bahsi geçen asılsız iddialarla ilgili son derece hassas olan Üniversitemiz yönetimine yönelik bu tür çarpıtma ve yalan haberler, her şeyden evvel basın ahlakı ve çalışma ilkelerine aykırılık teşkil etmektedir. Rektör yardımcımız ve Genel Sekreterimizin haysiyetini zedeleyici ve kişilik haklarına saldırı niteliği taşıyan gerçekdışı bu haberleri barındıran yayınlar hakkında her türlü hukuksal başvuru yollarının sonuna kadar kullanılacağının bilinmesini isteriz.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur

Rektörlük”

AdminAdmin