Güncel
Giriş Tarihi : 23-02-2023 22:10

Murat Kurum: Kentsel dönüşüm sürecini birlikte yönetelim

Deprem nedeniyle kentsel dönüşümün önemli olduğu belirten Bakan Kurum, "Kentsel dönüşüm üzerinden siyaset yapmayalım. Gelin hep birlikte masanın bir tarafında olalım, bu süreci yönetelim" dedi.

Murat Kurum: Kentsel dönüşüm sürecini birlikte yönetelim

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Adıyaman’da yapılan Anadolu Ajansı Editör Masası'na konuk oldu.

Merkez üssü Maraş olan depremlerden etkilenen 11 ilde hasar tespit çalışmalarının bitmek üzere olduğunu aktaran Kurum, "Hasar tespiti bugün itibarıyla yüzde 80 seviyelerine geldi, birkaç gün içerisinde tamamlayacağız. Hasar tespitleri esnasında Hatay Defne ve Samandağ merkezli iki deprem yaşadık, bu bölgelerde orta hasarlı ve az hasarlı binalara bir kez daha bakacağız" diye konuştu.

Maraş depreminde, 1999 yılından önce yapılan binaların büyük kısmının yıkıldığını söyleyen Kurum, "1999 öncesi yapılan, mühendislik hizmeti almamış, denetime tabi olmamış yapıların yüzde 98'inin yıkıldığını görüyoruz" dedi.

"Ev sahiplerine 5 bin lira kira yardımı yapılacak. Sayın Cumhurbaşkanımız kiracılara yapılacak kira yardımının da 2 bin liradan 3 bin liraya çıkarılması talimatı verdi" diyen Kurum'un açıklamalarından satır başları şöyle: 

'DEPREM BÖLGESİNDE KAT KISITLAMASI GETİRECEĞİZ'

- (Deprem bölgesine yapılacak konutlar) Kat kısıtlaması getireceğiz, dükkanları mümkün olduğunca bina altına koymayacağız, bina yanına koyacağız.

- Milletimizin desteğiyle kentsel dönüşümü yapacağız, İstanbul'da da Ankara'da da İzmir'de de yapacağız ve vatandaşımızı çaresiz bırakmayacağız. Biz, kentsel dönüşüm sürecinin önünü açtık, açmaya da devam edeceğiz. Bu bir milli güvenlik, beka meselesidir. Kentsel dönüşüm üzerinden siyaset yapmayalım. Gelin hep birlikte masanın bir tarafında olalım, hep birlikte bu süreci yönetelim, başka acılar yaşamayalım.

- Depremden etkilenen şehirleri ihya sürecini kültürden, sanattan anlayan, sosyolojiyi, demografik yapıyı bilen bilim insanlarından oluşan bir heyetle yöneteceğiz. Deprem konutları için 1 yıl diyoruz ama önceki depremlerde 6 ay sonra teslim etmeye başladık. Burada da aynısını yapacağız, 6 ay sonra etap etap projelerimizi teslim edeceğiz.

'MARMARA BÖLGESİ'NDE DE AYNI KARARLILIĞI ORTAYA KOYMAK ZORUNDAYIZ'

- İmar kısıtı uygulayacaksak, o araziyi yeşil alana çevirmek zorundaysak takasla, başka araziler göstermek suretiyle onları mağdur etmeyecek şekilde süreci yürüteceğiz.

- Deprem bölgesindeki 43 bin sosyal konutun ihalesini tamamladık. 11 ilimizdeki afet konutlarımızı yapmak önceliğimiz. Buradaki süreci yoluna koyar koymaz Marmara Bölgesi'nde de aynı kararlığı ortaya koymak zorundayız. İstanbul'da dönüşmesi gereken her yerde devletimizin tüm imkanlarıyla dönüşüm sürecini daha da artırarak devam edeceğiz.

'ŞUBAT SONUNA KADAR 14 BİN KONUTUN İHALESİNİ GERÇEKLEŞTİRECEĞİZ'

- Depremin ardından ortaya çıkan molozu çevresel tüm tedbirleri alarak geri dönüşüme alacağız. Dönüştürerek şehirlere zarar vermeyecek şekilde yönetmeye çalışacağız.

- Şubat ayı sonuna kadar 14 bin konutun ihalesini gerçekleştirip sözleşmeleriyle birlikte inşa sürecine başlayacağız. Net 93 metrekare olan 3 artı 1 köy konutlarımızı vatandaşlarımızın ihtiyaçları doğrultusunda yapacağız. Yöresel mimariye uygun, zemin artı 3-4 katı geçmeyecek. Şehrin ihtiyaçlarına göre 105 metrekare brüt, 85 metrekare net, 3 artı 1 daireler yapacağız.

'YENİ KONUTLARI YAPARKEN FAY HATTINA 500-600 METREDEN AŞAĞI YAKLAŞMAYACAĞIZ'

- TOKİ'nin inşa ettiği 1 milyon 180 bin konutumuz nasıl dimdik ayaktaysa, yeni yapılacak konutlarımızı da bu anlayışla, hassasiyetle yapıyoruz.

- Fay Yasası ile ilgili AFAD Başkanlığımız çalışıyor. Radikal başka kararları da içine koyacağımız bir süreci yöneteceğiz.

- (Deprem bölgesindeki yeni konutların fay hattına yakınlığı) Bilim insanları daha kısa mesafede yapılabileceğini söylüyorlar ama 500-600 metreden aşağı yaklaşmayacağız.

AdminAdmin