Bölgemiz
Giriş Tarihi : 30-12-2021 12:17

SİVAS VALİSİ AYHAN’IN YENİ YIL MESAJI

Sivas Valisi Salih Ayhan yeni yıl dolayısıyla bir mesaj yayımladı.

SİVAS VALİSİ AYHAN’IN YENİ YIL MESAJI

Sivas Valisi Salih Ayhan mesajında;

"Değerli Hemşerilerim

Hüzünleri, sevinçleri ve yaşanan acı tatlı hatıraları ile gerek ülkemiz gerekse dünya için birçok önemli gelişmeye sahne olan bir yılı daha geride bırakıyoruz. Yeni yılda en büyük dileğimiz salgınların sona ermesi ve hayatın normale dönmesidir. İnşallah salgınla mücadelede örnek olan ülkemiz ve ilimiz güzel gelişmelere sahne olacak, zor günler geride kalacaktır.

Bu süreçte vatandaşlarımızın temizlik, mesafe ve maske kuralı başta olmak üzere aşı konusuna da duyarlı yaklaşarak ilimizin kısa sürede mavi kategoriye taşındığını da söyleyebiliriz. Bu duyarlılığından dolayı Sivas halkına, emektar sağlık çalışanlarımıza, Vefa Sosyal Destek Gruplarımıza, emniyet ve jandarma teşkilatımıza ve onlara destek sağlayan diğer kamu personelimize yürekten teşekkür ediyorum.

Koronavirüs ile mücadelede zorlu sürece rağmen Sivas olarak çalışmayı ve üretmeyi sürdürerek bir yılı daha geride bıraktık. Sivas’ımıza güzel projeler kazandırmanın mutluluğunu yaşarken katma değeri yüksek devam eden birçok yatırıma da hız verdik. Sağlıktan eğitime, sanayiden çevreye, tarım ve hayvancılıktan ulaşıma, kırsal altyapıdan enerjiye, gençlik ve spordan kültür ve turizme, sosyal hizmetlerden şehircilik hizmetlerine kadar pek çok alanda çalışma gerçekleştirdik. Bu çalışmaların birçoğunun da meyvesini aldık ve açılışlarla yatırımlarımızı taçlandırdık. İnşallah bu yıl da devam eden çalışmalar ve yeni projelerle Sivas’ımızı çok daha iyi noktalara taşıyacağız.

Tarım ve Hayvancılıkta Önemli Projelerle Çiftçimizin Yanında Olduk

Tarımda birçok projeye imza attık. "Kaba Yem Açığının Giderilmesi Projesinden Lavanta Üretiminin Artırılması Projesine, Tozanlı Vadisi Organik Arı Yetiştiriciliği Projesinden Süt Sığırcılığının Geliştirilmesi Projesine, Yerli Tohumların Üretiminin Artırılması Projesinden Köyümde Yaşamak İçin Bir Sürü Nedenim Var Projesine kadar daha pek çok proje ile bu toprakların ruhuna uygun, ekonomik değeri yüksek, verimli ve sistemli üretimleri hayata geçirerek güzel dönütler aldık. Yine aynı gaye ile ‘Üreten Çiftçi, Gelişen Sivas’ sloganıyla tarım ve hayvancılık üzerine birçok araştırma ve fizibilite çalışması yapmaya başladık. Üreticinin ürünü güvenle üretememesi, ürettiği ürünü satamama problemlerini, tohum ve yem gibi ana girdilerde yaşanan sorunları da bir bir aşması için kurduğumuz SİVTAŞ ile sözleşmeli

çiftçilik sayesinde güvenli bir liman olduk. Sivas Valiliği himayelerinde, Sivas İl Özel İdaresi ve Sivas Belediyesi'nin ortaklığında kurulan Sivas Teknik Tarım AŞ'nin Yem Fabrikası 1. Organize Sanayi Bölgesi’nde hizmet vermeye başladı. SİVTAŞ 18 çeşit büyükbaş ve küçükbaş hayvan yemi, 70 milyon sermayesi, 27 personeli, 40’a yakın bayisi ile sadece tarımsal üretimde değil tarımsal sanayide de öne çıkmaya başladı. Diğer yandan Tozanlı Vadisi’nde başlattığımız sözleşmeli arıcılık ile de bal paketleme ve pazarlama sürecine girdik. Önümüzdeki günlerde hizmete açacağımız Süt İşleme Tesisi ile hem çiftçiye hem ekonomiye hem de istihdama katkı sağlamaya devam edeceğiz.

Bizler yaptığımız çalışmalarla kırsalda yaşamayı daha avantajlı hale getirip, köyden kente göçü de önlemeye gayret gösteriyoruz. İklimi ve coğrafi yapısı ile birçok tarımsal, hayvansal ürünü ülke ekonomisine ve yurt dışına pazarlayan Sivas ili buğday, şeker pancarı, patates, yem bitkisi, et, süt, bal, alabalık üretiminde ilk sıralarda yer aldı.

İl yüzölçümünün yaklaşık % 33’ü tarım, % 27’si mera, % 17`si ise orman-fundalık alanlardan oluşan Sivas’ta TKDK, DAP ve ORAN vasıtasıyla hayata geçen projelerle üreticiye bu yıl 100 milyonun üzerinde de destek verilerek ekonomiye canlılık katılmaya çalışıldı. 227 hektar üzerine 160 adet ahırın yer alacağı 20 bin büyükbaş hayvan kapasiteli Şarkışla Tarıma Dayalı İhtisas (Besi) OSB, Ulaş ilçesindeki TİGEM, Et ve Süt Kurumu ile Demirçelik kavşağındaki Canlı Hayvan ve Ot Borsası sayesinde bölgede hayvancılık daha da güçlü bir hale geldi. Kimyon, ay çiçeği, patates, çilek, mısır ile ilk kez ekimi gerçekleştirilen kenevir ve daha birçok farklı tarımsal ürünlerin yetiştiği Sivas’ta büyük bir değişim ve dönüşüm yaşanmaya başladı.

Tarih ve Kültür Kenti Sivas Müzeleri ile de Ön Plana Çıktı

Tarih ve kültür şehri Sivas, hayata geçirilen yeni kültür ve sanat projeleriyle daha da ön plana çıkmaya başladı. Sivas’ın kültürel mirasına katkıda bulunmak amacıyla başlatılan müze projeleri kapsamında Sanayi Mektebi Müzesi açılışı gerçekleştirildi. Önümüzdeki günlerde açılışı yapılacak olan Zanaatkârlar Çarşısı ile yapımı devam eden Âşık Veysel Ozanlar ve Müzik Kültürü Müzesi sonrası bölge adeta müzeler diyarı olacak.

Sivas-Ankara yolu üzerinde 250 dönüm alana sahip Hamidiye Kültür Bahçesi daha açılmadan on binlerce kişinin uğrak mekânı haline geldi. Dünyada tek olan Savaş Atları Müzesi de ülke genelinden birçok ünlü simanın da ziyaret ettiği yer oldu. Gürün Gökpınar Gölü çevre düzenleme çalışmaları, Kangal ilçesi Kangal Köpeği Yetiştirme Çiftliği, Sivas Kangal Köpeği Üretim Eğitim ve Koruma Merkezi, Muhsin Yazıcıoğlu Anı Evi, Âşık Ruhsatî Anı Evi, İsmet Yılmaz Eğitim Müzesi, Tarihi Valilik Binasında kurulan Şehir Müzesi ve Gök Medrese Vakıf Müzesi şehrimize kazandırılan önemli değerler oldu. Çaltı Kanyonu ile Divriği Kalesi ve ilçe merkezinin muhteşem manzarasını ziyaretçilerine sunacak olan 'Cam Seyir Terası, Dipsizgöl ve Şelalesi, Divriği Arasta Çarşısı çalışmaları da “Bir Şehirden Daha Fazlası” sloganımıza katkı sağlayan çalışmalardandı.

UNESCO'nun dünya kültür mirası listesinde yer alan Divriği Ulu Cami ve Darüşşifası'nda tekrar başlayan restorasyon çalışmaları ile Hafik, Tödürge Gölü projeleri de en kısa sürede tamamlanarak ilimiz turizmine katkı sağlayacaktır.

Sıcak Çermik ve Yıldız Dağı Cazibe Bölgesi Oldu

Şifalı termal suyuyla adından sıkça söz ettiren Sıcak Çermik’te 22 bin metrekarelik alana yapılan 'Altınkale' Türkiye’de ilk, farklı ve özgün bir proje oldu. Altyapının tamamlandığı çermikte geleneksel çadır kültürü ve bungalov evler de renk getiren diğer önemli çalışmalardandı. Modern görünümü, peyzajı, spor ve oyun alanları, yeşil dokusu ile önemli bir aşama kat eden Sıcak Çermik, ilimize büyük girdi sağlayacak.

Yıldız Dağı’nda ise 15 adet yeni bungalov ev ile toplam sayımız 25’e çıktı. Yeni Han Otel’deki yenileme çalışmaları da merkezin değerine değer kattı. Ideal coğrafik ve topoğrafik özelliklere sahip olan Yıldız, 5 mekanik tesis, 110 ve 90 yatak kapasiteli 2 otel, buz park, çocuk oyun merkezi, 5 günübirlik tesis, yapay karlama ile Türkiye’deki önemli kayak merkezleri arasında yerini aldı. İnşallah irtifa merkezine yönelik çalışmalarımızla da önümüzdeki süreçte bölgeye spor ve kamp tesisleri kazandıracağız.

Sivas’ın İklimine Uygun Yeni Fidanlarla Şehri Yeşil Dokuya Kavuşturuyoruz

2021 yılı içerisinde ilimizde 5 milyon fidan ve tohumu toprakla buluşturduk. Bu kapsamda; “İki Fidan Birlikte Büyüyor Projesi” kapsamında 8 bin adet, “İğde Kokulu Sultan Şehir Projesi” kapsamında 12 bin adet, “Yıldız Dağı ve Yol Boyu Ağaçlandırması Projesi” ile 50 bin fidan ve okul ormanları için merkez ilçe İşhan köyünde 60 bin fidanı öğrencilerimizle birlikte toprakla buluşturduk. 28.07.2021 tarihinden itibaren Akdeniz ve Ege bölgemizde vuku bulan orman yangınlarında zarar gören alanlar için Sivas ilimizde ‘Orman Küllerinden Yeniden Doğuyor’ Projesi kapsamında 1 milyon adet fidan diktik. Özellikli alan ağaçlandırma çalışmaları kapsamında Sivas merkez ve ilçelerinde bulunan okul, cami, mezarlık ve sağlık ocağı bahçelerinde 4 bin adet nitelikli fidanın dikimini gerçekleştirdik. Diğer yandan Cumhurbaşkanlığımız himayelerinde ise “Geleceğe Nefes Ol” kampanyası ile binlerce fidanı toprakla buluşturduk.

Eğitimdeki Başarılarımız ve Alt Yapımız Diğer İllere Örnek Oluyor

Eğitimde normalleşme sürecinin ardından yüz yüze eğitim ile çocuklarımız okullarına kavuştu. 2021 yılında tamamlanan 6 proje ile Altınyayla Ortaokulu, Alibaba İmam Hatip Ortaokulu, Asım Şahin İmam Hatip Ortaokulu Pansiyonu ve Spor Salonu, Örtülüpınar Ortaokulu ve Spor Salonu, Kangal Pansiyonu, Suşehri Ortaokulu ve Pansiyonu hizmete başladı. Devam eden 32 projemiz bulunmaktadır. Köprü Projesi ile de 152.700 kaynak kitap dağıtımı gerçekleştirdik.

Akademik gelişimin yanında çocuklarımızın çok yönlü gelişimlerini destekleyen Sanat Sivas, Tekno Sivas ve Spor Sivas Projelerimize 2021 yılında da tüm hızıyla devam ettik. Minik Yiğidolar Takımına Sahip Çıkıyor Projemizle çocuklarımız bu yıl da tribünlerimizi şenlendirdi.

Çocuk Trafik Eğitim Parkı ile Orman Anaokulu da hizmete açıldı. İnşallah 2022 yılı içerisinde bu projelere yenilerini ekleyerek yolumuza devam edeceğiz.

Sivas, Sağlıklı Büyüyecek

Son yıllarda sağlık alanında önemli yatırımlar alan Sivas, 2021 yılına damgasını vurdu. 176.000 m² alanda 716 yatak kapasiteli ve 3 blok halinde yükselen Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Uygulama ve Araştırma Hastanesi’nin yanı sıra 2021 yılında 149.223.600 TL tutarında 6 proje tamamlanarak hizmete sunuldu. Numune Hastanesi 250 yataklı ek bina ve idari hizmet binası, Kızılırmak ASM ve 112 ASHİ, Kardeşler ASM ve 112 ASHİ, Çayyurt ASM ve 10 Ünitli ADSM, Akıncılar 10 yataklı entegre hastanesi, Suşehri ASM ve 112 ASHİ hizmete açıldı.

Diğer yandan Sağlık Bakanlığınca 2021 yılı içerisinde projesi hazırlanan ve 2022’de inşaatının başlaması planlanan Sıcak Çermik 300 yataklı Konaklamalı Rehabilitasyon Merkezi de ilimize önemli bir kazanım olacaktır. Ayrıca Sağlık Bakanlığı’nın onayıyla hızlı bir şekilde inşaat çalışmaları başlayan, tıbbi ekipmanların tedariki sağlanan ve doktor atamaları yapılarak hasta kabulüne başlayan Sivas Devlet Hastanesi ise (eski SSK) ilimiz adına önemli bir kazanım oldu.

Atlı terapi, müzik, görsel sanatlar, el sanatları, mutfak atölyesi, spor salonu, oyun alanları ile engelleri ortadan kaldıran Engelsiz Yaşam Merkezi de Hamidiye Kültür Bahçesi’ndeki en güzel yatırımlardan birisi oldu. Diğer yandan diyabetli çocuklara destek olmak amacıyla başlattığımız çalışma kapsamında 4-18 yaş aralığındaki tip 1 diyabetli 157 çocuğa sensörlü glikoz ölçüm cihazı alarak çocuklarımızın hayat kalitelerini ve sağlık takiplerinin niteliğini artırdık.

Yüksek Hızlı Tren Seferleri Başlayacak

Ankara-Sivas arasını 2 saate düşürecek olan toplam 405 kilometrelik yüksek hızlı tren hattı yüzde 95 oranında tamamlanarak, gar binası ve diğer donatıları hizmet verir hale geldi. Diğer yandan Yıldız Dağı Kış Sporları Turizm Merkezi ile Sıcak Çermik arasındaki 54 kilometrelik bağlantı yolunun 1. etabı biterken, Tokat ile Yıldız Dağı Kayak Merkezi arasındaki standartları yükseltilen yol ise yine 2021 yılı içerisinde tamamlanan diğer çalışmalar oldu. Karadeniz-Akdeniz yolunun önemli bir bağlantısı olan Geminbeli tüneli ile Malatya ilimiz ile sağlıklı ulaşımı sağlayacak olan Yağdonduran tünelleri de önemli bir aşama kaydetti.

Demirağ OSB’nin 21. Cazibe Merkezi Olması Yüzleri Güldürdü

2021 yılının son günlerinde Cumhurbaşkanımızın Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla Demirağ Organize Sanayi Bölgesi 21. Cazibe Merkezi ilan edilerek ilgili karar Resmi Gazete'de yayımlandı.

Demirağ OSB’de imalat, sanayi yatırım teşvik belgesi almak kaydıyla 10 yıl SGK desteği, yüzde 70 vergi indirimi, faiz desteği, enerji desteği, KDV ve gümrük vergisi muafiyeti sağlanmış oldu.

Kılçık demiryolu ağı ile 814 hektar alan üzerinde 225 sanayi parselinden oluşan Demirağ Organize Sanayi Bölgesi bu teşvikin ardından kısa sürede bacaları tüten fabrikalarla dolacaktır. "Pusulamız katma değerli üretimdir. Rotamız yatırım, istihdam, üretim, ihracat ve büyümedir." diyen Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan başta olmak üzere Sanayi ve Teknoloji Bakanımız Sayın Mustafa Varank, Sayın İsmet Yılmaz ve milletvekillerimize şükranlarımızı sunuyoruz.

Bölgeye yatırım yapan sanayici ve iş insanlarımızı sevindiren bir diğer konu ise ilimizde altyapı çalışmaları devam eden ‘Lojistik Köy’ projesidir. Türkiye’nin en önemli coğrafi noktasında, Karadeniz-Akdeniz ve İç Anadolu-Doğu Anadolu bağlantısındaki Sivas, bu proje ile lojistik sorununu da ortadan kaldırmıştır.

Bu güzel gelişmelere ilaveten Cumhuriyet’in 100. Yılında, “100 Üretim ve İstihdam Kapısı” hedefiyle ilimize yatırım çekmek adına topyekûn çalışmalar yürütülerek büyük aşamalar kat edilmiştir. Bu şehrin işsizlik sorununu çözmek, istihdam da büyük kapılar aralamak, sanayi ve ticareti geliştirerek iş kollarını çoğaltmak için yaptığımız birtakım çalışmalar neticesinde I. OSB’mizde boş parsel kalmamış, 10 binin üzerinde istihdam sağlanmıştır. Üretim ve istihdam odaklı çalışmaları bu güzel şehrimize kazandırmanın gayreti içerisinde olmaya 2022 yılında da devam edeceğiz. Sivaslı sanayici ve iş adamlarımızı Sivas’a yatırım yapmaları yönünde destekleyeceğiz.

Organize Sanayi Bölge Müdürlüğü tarafından 16 bin metrekare üzerine inşa edilen ve elektrik üretmeye başlayan OSB Güneş Enerjisi Santrali 1.700.000 KWH (saat) yıllık üretim kapasitesi ile enerji de bölgeye büyük fayda sağlamıştır. Diğer yandan İnovasyon merkezi ise firmaların ihtiyaçlarına cevap vererek, büyük kolaylık getirmiştir.

Şarkışla OSB’de 78,8 ha alan üzerinde 49’u sanayi 6’sı ise hizmet destek alanına ait parsel olmak üzere 55 parselin 15’inin tahsisi yapılmış, 6 parselde üretim başlamıştır. Gemerek OSB’de 65 adet sanayi parselinde 24 parselin tahsisi yapılırken, 2 fabrikanın da inşaatları tamamlanmıştır.

Kısa adı SİVEX olan Sivas İhracatçılar Ligi A.Ş, Sivas sanayisinin ürettiği ürünlerin dünya pazarında hak ettiği yerini bulabilmesini sağlamak, Sivas’ımızın ihracatını arttırmak ve ihracat rotalarına yön vermek amacıyla Sivas Organize Sanayi Bölgesi bünyesinde kurularak Kazakistan Almatı’da da tanıtım ofisi oluşturulmuş ve kısa sürede de meyveleri alınmıştır.

Üreten Kadınlar Akademisi ile de 20 kooperatife destek olunup restore ettiğimiz Gani Özdoğan Konağı yönetim merkezi olarak belirlenmiştir. Diğer yandan KÖY-DES ve İl Özel İdaresi kaynakları ile toplam 992 proje hayata geçirilerek kırsalda birçok yatırıma imza atılmıştır.

Kıymetli Hemşerilerim

Kamu yönetiminde çağdaş bir anlayışın gereği olarak, ilimizin bütün dinamiklerini bir araya getiren katılımcı (yönetişim), saydam ve hesap verebilir bir yönetim mekanizmasıyla çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Yeni yılda da birçok projeyi birçok yatırımı ilimize kazandırmak için tüm kurumlarımızla ve var gücümüzle hizmet vermeye devam edeceğiz. İnşallah Cumhuriyetimizin kuruluşunun 100'üncü yıl dönümü olan 2023'te hedeflerimize ulaşarak, ecdada layık bir millet olduğumuzu göstereceğiz. Bizden sonraki nesillere miras olarak bırakacağımız 2053 ve 2071 vizyonlarıyla tarihteki binlerce yıllık yürüyüşümüzü daha da ileriye taşıyacağız.

Bu duygu ve düşüncelerimle, ilimizin daha müreffeh yarınlara ulaşması yönünde, yoğun mesai harcayan, zamanını, ilgisini ve desteğini esirgemeyen kamu kurumlarımızdaki tüm personelimize, sivil toplum örgütlerimize, basınımızın değerli mensuplarına ve tüm hemşerilerimize teşekkür ediyorum. 2022 yılının başta Sivas’ımız, ülkemiz ve tüm insanlık için hayallerin ve umutların gerçeğe dönüştüğü, salgınların sona erdiği bir yıl olmasını; sağlık, mutluluk ve başarılar getirmesini diliyor, en içten sevgi ve saygılarımı sunuyorum" ifadelerine yer verdi.

AdminAdmin