Bölgemiz
Giriş Tarihi : 14-10-2021 04:43

Sivas'ta Kenevirde İlk Hasat yapıldı

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından Sivas’ın kenevir ekilebilen 20. il olarak ilan edilmesinin ardından ilimizde ekimi gerçekleştirilen kenevir bitkisinin ilk hasadı yapıldı.

Sivas'ta Kenevirde İlk Hasat yapıldı

"Sözleşmeli Kenevir Ekimi" protokolü kapsamında Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitesince 80 dönümlük arazide ekimi yapılan ve ilimizde ilk defa gerçekleştirilen kenevir bitkisinin hasadı gerçekleştirildi.

Kenevir hasadına katılan Vali Salih Ayhan, burada basın mensuplarına yaptığı açıklamada ilimiz için çok önemli bir hasadı gerçekleştirdiklerini söyledi. Kenevir ekim izni alan 20. ve son ilin Sivas olduğunu ifade eden Vali Ayhan, “Tarım hayvancılık vizyonumuz olan ‘Üreten Çiftçi, Gelişen Sivas’ vizyonumuz kapsamında maksadımız üretim çeşitliliğimizi artırmak, üretim miktarımızı artırmak, sözleşmeli çiftçilik modelini yaygınlaştırmak yani güvenli alımı sağlamak bir de tarımsal AR-GE faaliyetlerini artırmaktır. Bu dörtlü anlayış içerisinde herhalde en iyi uyanlardan bir tanesi kenevir. Kenevir, ekim izni alan Sivas’ımız 20. il. Sayın Cumhurbaşkanımızın Sivas’a teşriflerinde talimat verdi ve talimatları çerçevesinde ekim izni verildi ve bu planlama, ekim, bakım ve hasat aşamasındayız. Gördük ki kenevirin birçok faydaları var. Hayvansal yem, insan ihtiyaçları için ve endüstriyel özellikleri olan katma değeri çok yüksek olan bir ürün. İlimizin de toprak yapısına uygun birçok çeşitliliği burada olabileceğini ilk ekimle gösterdi.”

- 200 Dekar Alanda Ekimi Yapıldı

Sivas’ta bu sene ilk defa 200 dekar alanda kenevir bitkisinin ekiminin yapıldığını aktaran Vali Ayhan, “Ekim tecrübesi yoktu, bakım tecrübesi yoktu, hasat tecrübesi dahi yoktur. Çünkü hakikaten yeni bir bitki. Yeni ekim izni alınan bir bitkidir. Dolayısıyla burada hasatla şunu da gördük ki sanayisi de gelişmeye başladı. Yeni makine ekipmanları da tanzim edilmeye başlanmış oldu. Birçok eksiğimizi de burada görmüş olduk. Bunları da birkaç yıl bu şekilde destek ola ola kenevirin Sivas’ımızda çok daha geniş şekilde ekimi olan, ilimize katma değeri yüksek ürün olmasını hep birlikte sağlayacağız.” ifadelerini kullandı.

- Ekilen Her Karış Bizim İçin Kıymetli

Kenevir bitkisinin ilimize çok büyük katma değer katacağını belirten Vali Salih Ayhan, şöyle konuştu:

“Bu sene 200 dekar ekildi eksiklerimizi görmüş olduk seneye inşallah en az 1000 dekar ekip daha fazla analiz yapmaya, Ar-Ge yapmaya devam edeceğiz. Böylece eksiklerimizi gidermiş olacağız. Emek veren arkadaşlara teşekkür ediyorum. Sivas’ımızda bu tür faaliyetler çok anlamlı. 20 il içerisinde bu bitkinin ekimine en çok aksiyon alan, destek veren, ekip anlayışı içerisinde yürüten illerin başında Sivas gelmekte. Şuan bulunduğumuz tarla da Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitemizin Ar-Ge faaliyetleri yaptığı yer. Dolayısıyla üniversitemizde işin içerisinde. Bu çok çok önemli ve anlamlı. Üniversitemizin varlığına da, kurumsal misyonuna da uygun bir bitki olduğunu da burada görmüş olduk. Gerek sözleşmeli alım yapan firmamıza aynı zamanda SİVTAŞ AŞ’ye, İl Tarım ve Orman Müdürlüğümüzün ekiplerine, Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitemize çok teşekkür ediyorum. Bu bitki Sivas topraklarında inşallah uzun süre ekilecek. İlimize büyük bir katma değer sağlayacak. Ekilen her karış bizim için kıymetli, her çiftçimiz bizim için çok değerli, atılan her tohum ülkemizin geleceği için bir tuğladır. Hasadımız bereketli olsun, hayırlı olsun.”

Hasat programına Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Kul, İl Tarım ve Orman Müdürü Seyit Yıldız, Sivas Ticaret Borsası Başkanı Abdulkadir Hastaoğlu, Ziraat Odası Başkanı Hacı Çetindağ, Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitesi öğretim üyeleri ile Tarım Platformu Üyeleri de katıldı.

 

 

AdminAdmin