Bölgemiz
Giriş Tarihi : 22-07-2022 20:35

İYİ Parti’den Sivas’ta grevdeki işçilere destek

İYİ Parti Kurumsal İlişkiler Başkanı Cihan Paçacı ve milletvekilleri grevdeki Kangal Termik Santrali çalışanları için destek çıkarması yaptı.

İYİ Parti’den Sivas’ta grevdeki işçilere destek

İYİ Parti Kurumsal İlişkiler Başkanı Cihan Paçacı ve milletvekilleri günlerdir grevde olan Sivas Kangal Termik Santrali çalışanları için destek ziyareti yaptı. İYİ Parti Genel Başkan Danışmanı Celal Dağgez, İYİ Parti Kayseri Milletvekili Dursun Ataş ve Konya Milletvekili Fahrettin Yokuş ile birlikte Kangal Termik Santrali işçileri ile bir araya gelen Paçacı, işçilerin taleplerine destek verdi.

“BU TALEBİNİZ GERÇEKLEŞSE BİLE 3 AY SONRA YETMEYECEK”

Türkiye’nin ağır bir ekonomik bir krizden geçtiğini söyleyen Paçacı, “Bugün sizin burada yaşadığınız sıkıntı Türkiye’nin her yerinde yaşanıyor. Bugün bir takım ücretler talep ediyorsunuz. Haklısnız bu talebinizde ama inanın üç ay sonra talep ettiğiniz bu ücretlerde yetersiz kalacak. Türkiye ekonomik kriz yaşıyor derken, herkesin anladığı şu, ‘benim cebimdeki para eksildi mi, eksilmedi mi?’ Arkadaşlar, TÜİK’in açıkladığı enflasyon yüzde 78 ancak sizin karşı karşıya aldığınız enflasyon oranı yüzde 300… ” dedi.

“PEYNİRİN KİLOSU 150 LİRA OLDUYSA BU SENİN GÜNAHIN DEĞİL”

Paçacı, Türkiye’de yaşayan herkesin son bir yıl içerisinde üç kat fakirleştiğini de belirterek şöyle konuştu:

* “Ben ekonomistim, altını çizerek söylüyorum sizin harcama kalemlerinize baktığımda yani elektrik, su, kira, gıda faturalarınıza baktığımda bir önceki yıla göre üç kat fakirleştiniz. İşte bu fakirleşme dolayısıyla da haklı olarak, ‘cebimdeki para eksildi’ diyerek bir talepte bulunuyorsunuz. Peşinen talebinizin haklı olduğunu kabul ediyorum. Bu sorunu çözecek olan birinci derecede sorumlu iktidardır.

* İktidarın yapması gereken şeyde, bu işletmenin sahibi kimse onlarla birlikte bir formül bulup sizin taleplerinizi yerine getirmelidir. Arkadaşlar geçen sene peynirin kilosu 50 lira iken bu sene 150 lira olduysa bu senin günahın değil. Peki bu fiyatları tekrar 50 liraya düşürme imkanları var mı, çok zor. O zaman ne yapacaksın? O zaman vatandaşın gelir seviyesini yükseltecek formüller üreteceksin. Yani senin maaşını yükseltecek. Başka çaresi yok.”

İŞÇİLER YÜZDE 50 ZAM TALEP EDİYOR

Kangal Termik Santrali'nde bir önceki dönem Tes-İş Sendikası ile işveren şirket arasında imzalanan toplu sözleşmeyle işçiler şu anda asgari ücretle çalışıyor. Asgari ücrete yapılan son zammın ardından işveren şirket ilk olarak işçilere yüzde yirmi zam teklif etmiş, anlaşma sağlanamayınca, ikinci görüşmede bu kez işçilere yılbaşında yüzde 44 zam yapma teklifinde bulunulmuştu.

Enflasyon artışıyla beraber yılbaşında bile işçiler alacakları ücretin, asgari değil sefalet ücreti olacağını belirterek iş bırakmıştı. Aralarında DİSK/Enerji-Sen üyelerinin de bulunduğu 460 işçi yüzde 50 zam talep ediyor.

Kangal Termik Santrali  2013 yılında AKP iktidarı tarafından özelleştirilirek, Konya Şeker Sanayi ve Ticaret A.Ş.’ye satılmıştı.

AdminAdmin