Bölgemiz
Giriş Tarihi : 05-12-2020 18:31

YAŞAR: “ATATÜRK, TÜRK TOPLUMUNDA YENİ NESLİN YETİŞTİRİLMESİNDE, BİRİNCİ ROLÜN TÜRK KADININA AİT OLACAĞINA İNANIYORDU”

DEVA PARTİSİ SİVAS YÖNETİM KURULU ÜYESİ YAŞAR: “ATATÜRK, TÜRK TOPLUMUNDA YENİ NESLİN YETİŞTİRİLMESİNDE, BİRİNCİ ROLÜN TÜRK KADININA AİT OLACAĞINA İNANIYORDU”

YAŞAR: “ATATÜRK, TÜRK TOPLUMUNDA YENİ NESLİN YETİŞTİRİLMESİNDE, BİRİNCİ ROLÜN TÜRK KADININA AİT OLACAĞINA İNANIYORDU”

Kadın Hakları Günü kapsamında bir mesaj DEVA Partisi Sivas Kurucu Yönetim Kurulu Üyesi Ruhan Koyuncu Yaşar, “Atatürk, Türk toplumunda yeni neslin yetiştirilmesinde ve eğitimde birinci rolün Türk kadınına ait olacağına inanıyordu” dedi.

Cumhuriyeti’n ilanıyla beraber Gazi Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde birçok inkılap hayata geçirildi. Bu kapsamda 5 Aralık 1934 tarihinde kabul edilen yasayla beraber Türk kadınına milletvekili seçme ve seçilme hakkı tanındı. İlerleyen zamanlarda yasanın kabul edildiği tarih, Türkiye’de Kadın Hakları Günü olarak kabul gördü ve kutlandı. Kadın Hakları Günü’nün yıl dönümünde DEVA Partisi Sivas Kurucu Yönetim Kurulu Üyesi Ruhan Koyuncu Yaşar, bir mesaj yayınladı.

“TÜRK KADINI MİLlİ MÜCADELE DÖNEMİNDE 'ŞERİFE BACI 'OLMUŞ KAĞNI ARABALARINDA, CEPHEYE, CEPHANE TAŞIMIŞTIR”

Türk kadınının Cumhuriyet için verdiği mücadeleye değinen Yönetim Kurulu Üyesi Yaşar,   “Şanlı Türk tarihine baktığımız zaman Türk kadını her zaman devletinin ve milletinin yanında olmuştur. Orta Asya'da kurulan Türk devletlerinde yönetimde aktif yer almıştır. Türk kadını tarihte Dilşad Hatun olmuş işgalci emperyalist güçlere vatanını korumuştur. Türk kadını mili mücadele döneminde 'Şerife Bacı 'olmuş kağnı arabalarında, cepheye, cephane taşımıştır. Bu fedakâr Türk kadını taşıdığı top mermilerinin ıslanmaması için bebeğinin üstünü örtmemiş top mermilerinin üstünü örterek zarar gelmesini önlemiş fakat çocuğu ve kendi daha yirmi bir yaşında şehit olmuştur.    Ulu önder Atatürk öncülüğünde Türk kadınlarına seçme ve seçilme hakkı 5 Aralık 1934 tarihinde verildi. Her yıl bugün kadın hakları günü olarak kutlanmaktadır. Atatürk, Türk toplumunda yeni neslin yetiştirilmesinde ve eğitimde birinci rolün Türk kadınına ait olacağına inanıyordu. Atatürk daha 1923 yılında 'Şuna inanmak lazımdır ki Dünya üzerinde gördüğümüz kadının eseridir.’ demiştir” dedi. 

“TÜRK KADININA MİLLETVEKİLİ SEÇME VE SEÇİLME HAKKI VERİLMESİ BİRÇOK AVRUPA ÜLKESİNDE YAŞAYAN KADINLARDAN ÖNCE OLMUŞTUR”

  Türk kadınına seçme ve seçilme hakkının diğer Avrupa ülkelerinden önce verilmesine vurgu yapan Yaşar,  “Türk kadınına milletvekili seçme ve seçilme hakkı verilmesi birçok Avrupa ülkesinde yaşayan kadınlardan önce olmuştur. Avrupa' da verilen bu hak Fransa'da 1944'de İtalya'da 1945'de Yunanistan'da 1952'de Belçika'da 1960'da ve İsviçre'de 1971'de bu hak tanınmıştır. Ulu önder Mustafa Kemal Atatürk'ün en önemli devrimlerinden biri olan ve tüm Dünya ülkelerinden önce Türk kadınlarına seçme ve seçilme hakkını veren bu kanun ile Türk kadını tarihteki hak ettiği yer ve önemi almıştır. Bugün Türk kadını aldığı eğitimle çalışma hayatının her alanında ülkesi ve milletinin yanında olup ülkesini çağdaş muasır medeniyetler seviyesine çıkarma azim ve kararlılığı içindedir. Bize bu güzel günleri yaşatan ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını saygı ve minnetle anıyoruz. Ruhları şad, mekanları cennet olsun” ifadelerini kullandı.

AdminAdmin