Üniversite
Giriş Tarihi : 11-01-2018 04:52

TÜCCAR ZİHNİYETİMİ?

“Tezsiz Yüksek Lisans Üzerine”

TÜCCAR ZİHNİYETİMİ?

Eskiden tezsiz yüksek lisans yapanlar doktora yapabilir, akademik kadrolara başvurabilir ve akademisyen olarak atanmalarının önünde yaptıkları tezsiz yüksek lisans nedeniyle hiçbir engelle karşılaşmazlardı.

Artık tezsiz yüksek lisans yapanlar;

a-) Türkiye’de doktora eğitimine alınmıyorlar.

b-) Akademik kadrolara atanamıyorlar.

Vakıf Üniversiteleri için ticari bir faaliyete dönüşen tezsiz yüksek lisans Devlet Üniversiteleri içinse ciddi bir gelir kalemi haline gelmiştir. Devlet Üniversitelerinde ikinci öğretim kapsamında yürütülen tezsiz yüksek lisans’ta derslere giren öğretim üyeleri ciddi gelirler elde etmektedirler.(II. Öğretim ek ders ücreti normal ek ders ücretinin iki mislinin yüzde 60 fazlasıdır.)

Ders yükünü dolduran öğretim üyeleri 20 saat gündüz ve 10 saat II. Öğretimden ek ders ücreti almakta ve lisans derslerine girmekte isteksizlik göstermektedirler.

Cumhuriyet Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsünün 8 alanda 415 tezsiz yüksek lisans öğrencisi alacağına dair ilanı Üniversitenin Web sitesinden üzülerek inceledik. Öğrenciler tezsiz yüksek lisans ile meşgul edilmekte, Devlet memurlarından parası olanlar tezsiz yüksek lisans yaparak eşitler arasında bir adım öne geçmekte, öğretmenler ve diğer memurlar bir kademe almaktadır. Bu eğitim için öğrenciler büyük paralar ödemektedir. Tezsiz yüksek lisans konusunda Üniversitelerarası Kurul’un gerekeni yapması beklenmektedir.

Bu arada Sağlık Bilimleri Fakültesi Odyoloji bölüm başkanı, Cüsem müdürü, Cumhuriyet Meslek Yüksekokulu müdiresi Yrd.Doç.Dr. Derya Fatma Biçer’in eşi ve Rektör Danışmanı Yrd.Doç.Dr.Enis Baha BİÇER’e cevaplaması dileğiyle üç soru yönlendiriyoruz;

1-) Merkezi büyük şehirlerimizden birinde bulunan özel bir Üniversitenin tezsiz yüksek lisansının Sivas’ta yürütülen bir programında ücretli ders verdiniz mi?

2-) Bu programda ders vermek için Üniversiteden gerekli izni aldınız mı?

3-) Gelir vergisi matrahına eklenmek üzere aldığınız ders ücretlerinin belgesini maaş mutemetliğine verdiniz mi?

 Kamuoyu cevap bekliyor!

 

Kaynak: Egemen

AdminAdmin