Bölgemiz
Giriş Tarihi : 28-03-2013 00:01

ANADOLU'NUN EN BÜYÜK KENTSEL DÖNÜŞÜM PROJESİ

Anadolu'nun En Büyük Kentsel Dönüşüm Projesi Sivas Belediyesi tarafından Eski Sanayi de uygulanan Turkuaz Projesi, Ulusal Medyada büyük yankı buldu. Proje kapsamında aralıksız devam eden yıkımlara TRT Haber kanalında yayınlanan “Gündem Programı” ekibi de katıldı.

ANADOLU'NUN EN BÜYÜK KENTSEL DÖNÜŞÜM PROJESİ

 

Anadolu'nun En Büyük Kentsel Dönüşüm Projesi Sivas Belediyesi tarafından Eski Sanayi de uygulanan Turkuaz Projesi, Ulusal Medyada büyük yankı buldu. Proje kapsamında aralıksız devam eden yıkımlara TRT Haber kanalında yayınlanan “Gündem Programı” ekibi de katıldı.
Canlı yayında Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Kemal Özdemir ve Sivas Belediye Başkanı Doğan Ürgüp'ü ağırlayan gündem programında ilk sözü Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Özdemir aldı.
TRT Haber Muhabiri Murat Kaban'ın sorularını yanıtlayan Özdemir, kentsel dönüşümde yapılacak yıkımlarda yapılması gereken çalışmalar hakkında bilgiler verdi.
Sivas Belediye Başkanı Doğan Ürgüp'te “5393 sayılı yasanın 73. maddesine göre alan kentsel dönüşüm alanı ilan ediliyor. Kentsel Dönüşüm alanı ilan edilen bu bölgede 80 bin metrekare alan var, 630 tane dükkan var. Şehrin ortasında kalmış eski sanayinin kalkması gerektiği konusunda herkes mutabık, burada biz hak sahiplerinden muvafakat alarak işe başladık muvafakat almadıklarımızın bir kısmını kamulaştırdık bir kısmını da 18. maddeyi uygulayarak 3te 2 çoğunluğu sağladık yasa zaten bunu emrediyor. Dolayısıyla kentsel dönüşüm işi tabi çok önemli 2005 yılında çıkarıldı bu yasa özellikle son AK Parti hükümetleri döneminde gündeme gelmiş olan bir kavramdır kentsel dönüşüm kavramı, biz buna harfiyen inandık ve burada uygulamaya gayret gösteriyoruz. Buradaki dükkanlar kalktığında buranın ortalama 2.52 emsali var, bu emsali 80 bin metrekare alanda değerlendirerek bir alışveriş merkezi bir otel 3 tane 33'er katlı rezidans binalar, 3 tane 18 katlı bina,  bir tane Selçuklu, Osmanlı, Babürşah döneminin özelliklerini yansıtan cami ile birlikte birinci etabını gerçekleştireceğiz. 2. etabında ise 22 ve 18’er katlı iki tane ikiz kuleler yer alacak. Şimdi burada Türkiye’de uygulanmayan İstanbul’da hocalarımızın tez konusu olan katsayı kavramını devreye aldık kat sayı kavramıyla birlikte 2.65 ile çarptık yani bütün arsa, enkaz maliyetlerinin inşaat maliyetlerine daha doğrusu elde edilen değere bölümü 2.65 çıkıyor. Bu oranı bütün hak sahiplerine yansıtıyoruz. Yani burada değerleme karşılığında eline 100 bin lire geçecek hak sahibi bu değeri 265 bin liraya yükseltmiş oluyor. Dolayısıyla şehrin bu eski dönüşmesi gereken alanında böyle bir kentsel dönüşüm projesi aşağı yukarı belli oranda kiracı ve belli oranda mal sahibi hariç 1348 tanedir bunun 928 tanesinin muvafakatnamesini almış durumdayız” dedi.
 
Büyük firmaların gelip gelmeyeceği konusunda da bilgi veren başkan Ürgüp, "Biz belediye ve ihale kanunun emir verdiği doğrultuda bir ihale açacağız bütün büyük firmalarda katılabilirler. Burada yaklaşık 200 bin metrekare emsal dahili imar 100 bin metrekarede yer altındaki otoparklar sosyal alanlarla birlikte 300 bin metrekare bir inşaat oluşacak ilgilenen bütün iş adamlarımızı davet ediyoruz. Bu dönüşümün temeline Sayın Başbakanımız Çevre ve Şehircilik Bkanımızı davet ederek başlamak istiyoruz" ifadesini kullandı.
Klavuz Dedebalı mahallesinde uygulanan kentsel dönüşüm projesine de değinen Başkan Ürgüp, "900 konut TOKİ tarafından ihale edildi. Anlaşmayı imzalayıp yer teslimini yapacağız. Bu alanda Sivas Belediyesi'nin 2. başarısı olacaktır" dedi.
 
Son olarak Sivas'ın kültürel yapısı hakkında da bilgiler veren Sivas Belediye Başkanı Doğan Ürgüp, “Yıkmadan yapmak mümkün değil şehrin ortasında bulunan buğday pazarı, Azerbaycan bit pazarı, İmam Hatip lisesi altında bulunan dükkanları yıktık Kale çevresinde yıkımlarımız aralıksız devam ediyor, bu şekilde şehrin tarihi alanlarını muhafaza ediyoruz mezarlıklar dahil tarihi türbelerde konaklarda bu özelliği korumacılık adı altında sürdürmeye gayret gösteriyoruz” şeklinde konuştu.
Değişimin dönüşümün tepkisiz olmadığını belirten Başkan Ürgüp, “Bu konuda başbakanımızın projesini çok doğru buluyoruz. Buradaki hak sahiplerinin 3 yolu var 1 muvaffak verecek, 2 parasını alacak veya muvaffak veren birine satacak 3 başka alana nakledeceğiz kanunun böyle ifade ediyor. Bunun dışına çıkmamız mümkün değil. 60 tane dükkan yaptık 106 tanede şu anda yapıyoruz yani 166 tane dükkan yapmışız. Kooperatifler var belediye arsalarının ihale ile satışını yaptık bir an önce yerlerini yapsınlar diye burada kiracı mal sahibi hepsine saygımız sonsuz ama bunlarda böyle bir projeye destek versin engellemeye gayret etmesinler. Kararlılığımız yüzde 100'dür geri adım atmak gibi düşüncemiz yoktur kanunda ne derlerse onu yapacağız” ifadesini kullandı.
 

AdminAdmin