Üniversite
Giriş Tarihi : 25-02-2013 20:58

TÜRKİYE'DE 4 ÜNİVERSİTEDE VAR

Cumhuriyet Üniversitesi, Geomatik Mühendisliği Bölümü, Türkiye'de bu alanda eğitim veren 4 üniversiten biri olmakla birlikte bölümde yapılan ulusal ve uluslararası projeler dikkat çekiyor.

TÜRKİYE'DE 4 ÜNİVERSİTEDE VAR

 

Cumhuriyet Üniversitesi, Geomatik Mühendisliği Bölümü, Türkiye'de bu alanda eğitim veren 4 üniversiten biri olmakla birlikte bölümde yapılan ulusal ve uluslararası projeler dikkat çekiyor.

Bölümün kuruluşu hakkında bilgi veren Geomatik Mühendisliği Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Fatih Poyraz, "2000 yılında kurulan CÜ Jeodezi ve Fotogrametri Mühendisliği Bölümü'nün isminin yaptığı çalışmaları tam olarak karşılamaması üzerine Cumhuriyet Üniversitesi tarafından 2011 yılında Geomatik Mühendisliği olarak değiştirilmiştir. CÜ, bu anlamda Türkiye'de isim değişikliği yapan 2'nci üniversitedir" dedi.

Geomatik Mühendisliği'nin yaptığı çalışmalara da değinen Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Poyraz, "Bölümümüzün yaptığı çalışmalar arasında yersel ve fotogrametrik yöntemlerle uydu ve bilgisayar teknolojilerinden yararlanarak yeryüzünün tamamının veya bir bölümünün ülkenin gereksinim duyduğu ve istenilen ölçekteki topografik ve tematik haritalarının üretilmesi yapılmaktadır. Ayrıca Geomatik Mühendisliği, Coğrafi Bilgi Sistemlerinin (CBS) oluşturulması, kıta hareketlerinin belirlenmesi, yeryüzünün dört boyutlu olarak ölçülmesi, haritalanması ve modellenerek gösterimi aşamalarında söz sahibi olan bir mühendislik bilimidir. Bölümümüzden mezun olacak öğrencilerimizi, iş anlamında çok geniş bir çalışma sahası beklemektedir." dedi.  

Bölümde 5 tane öğretim üyesinin görev yaptığını ve hocaların dostluklarının lise yıllarına dayandığını belirten Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Poyraz, "Hocalarımızın hepsi Sivaslı. 4 hocamız Yıldız Teknik Üniversitesi'nde lisans, yüksek lisans ve doktora eğitimini tamamladı. Bir arkadaşımız ise İstanbul Teknik Üniversitesi'nde lisansüstü eğitimini tamamladı. Birçok üniversiteden teklifler aldık ama bizim önceliğimiz Sivas ve Cumhuriyet Üniversitesi oldu." şeklinde konuştu.

CÜ Geomatik Mühendisliği'nin 2 adet Avrupa Uzay Ajansı ve 1 adet Alman Uzay Ajansı ile yaptıkları projeler sayesinde tektonik hareketleri ve yeryüzünde meydana gelen deformasyonları uydu üzerinden takip ettiklerini dile getiren Yrd. Doç. Dr. Poyraz, "Bölüm olarak afet konusunda çalışma ve projeler yürütüyoruz. Yürüttüğümüz projelerde uzay radar görüntüleri yöntemiyle deformasyonları belirliyoruz. Bu yöntemin en büyük avantajı araziye gitmeden bölgenin deformasyonunu belirleyebilmek, maliyeti neredeyse yarıya indirmek hatta minimize etmek ve iş gücünü azaltmasıdır." ifadelerini kullandı.

AdminAdmin