Üniversite
Giriş Tarihi : 12-02-2013 00:47

KARACİĞER'İNDEN 13 SANTİM BÜYÜKLÜĞÜNDE KİTLE ÇIKARILDI

Cumhuriyet Üniversitesi (CÜ) Tıp Fakültesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi'ne şiddetli karın ağrısı şikayetiyle başvuran kadının karaciğerinden 13 santim büyüklüğünde kitle çıkarıldı.

KARACİĞER'İNDEN 13 SANTİM BÜYÜKLÜĞÜNDE KİTLE ÇIKARILDI

 

Sivas'ta yaşayan ve sürekli karın ağrısı şikayeti bulunan 3 çocuk annesi Zehra Eksik (51), CÜ Tıp Fakültesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi'ne başvurdu. Yapılan tetkikler sonucunda kadının karaciğerinin sol tarafının tamamına yakınını kaplayan 13 santim büyüklüğünde iyi huylu bir kitle tespit edildi.

Kitle, laparoskopik (kapalı) yöntemle yapılan cerrahi müdahaleyle çıkarıldı. Ameliyatı gerçekleştiren CÜ Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kürşat Karadayı, yaptığı açıklamada, bu ameliyatın Türkiye'de çok az yapıldığını söyledi.

Hastanın karın ağrısı şikayetiyle kendilerine başvurduğunu ifade eden Karadayı, "Yapılan tomografi sonucunda karaciğerin sol tarafının tamamına yakınını dolduran 13 santimlik bir kitle tespit ettik. Bu iyi huylu bir tümördü ve bu 4 yıl içerisinde de yaklaşık 3 kat büyümüştü. Bunun üzerine ameliyat kararı verdik ve ameliyatını da laparoskopik yöntemle planladık. Hastanın karnını açmadan, birkaç delikten karın içerisine girilerek ameliyatı başarıyla gerçekleştirdik. Zor bir ameliyattı" dedi.

Açık ameliyat yapıldığı takdirde hastanın vücudunda 20 santim büyüklüğünde bir kesi oluşacağını ve ameliyat sonrasında çok fazla ağrısı olacağını dile getiren Karadayı, "Hastanın yara yerinde ameliyat sonrası enfeksiyon ve fıtık oluşabilirdi. Karın içi yapışma gibi problemler ortaya çıkabilirdi. Hasta tüm bu risklerden bu yöntemle kurtulmuş oldu. Yüksek teknoloji gerektiren bir yöntemdi, biz bunu hastanemizde gerçekleştirdik" diye konuştu.

Zehra Eksik ise ameliyatının riskli olduğunun belirtildiğini ifade ederek,

"Ameliyat gayet iyi geçti, ağrım kalmadı. Doktorumuza çok teşekkür ediyorum" dedi.

AdminAdmin