|
|
|
MADIMAK TABELASIYLA SON KEZ |
|
|
|
2010-07-02
00:56
|
| SİVAS OLAYLARI'NIN 17'NCİ YILDÖNÜMÜ İÇİN 3 AYRI ANMA PROGRAMI |
| |
SİVAS'ta 2 Temmuz 1993'te Madımak Oteli2nin yakılmasıyla meydana gelen ve 37 kişinin öldüğü olayların 17'nci yıldönümü kentte 3 ayrı grup tarafından çeşitli etkinliklerle anılacak. Anma programlarına katılacak gruplar, kamulaştırma kararı çıkan Madımak Oteli levhasını bu yıl son kez görecek. Ekim ayından itibaren Madımak tabelası tarih olacak.
'Sivas Olayları'nın 17'nci yıldönümü nedeniyle yarın gerçekleştirilecek anma programlarının içeriği netlik kazandı. Yarın kentte, hayatını kaybedenler için 3 ayrı anma etkinliği düzenlenecek.
İlk olarak CHP tarafından anma programı gerçekleştirilecek. CHP Grup Başkan Vekili Muharrem İnce ile birlikte Tacidar Seyhan, Şevket Köse, Hüseyin Ünsal, Ensar Öğüt, Derviş Günday, Erol Tınastepe, Yaşar Ağyüz, Abdülaziz Yazar, Ali Oksal, Ali Rıza Öztürk, Durdu Özbolat, Mevlüt Aslanoğlu, Engin Altay ve Malik Ecder Özdemir'den oluşan 15 kişilik milletvekili grubu, İl Başkanlığı'nda toplantıktan sonra partililerle birlikte ilk olarak kent meydanındaki Atatürk Anıtı'na giderek çelenk bırakacak. Grup daha sonra Eski Belediye Sokak önüne giderek, Madımak Oteli'ne karanfil bırakıp açıklama yapacak.
İkinci etkinlik ise CEM Vakfı Sivas Şubesi tarafından gerçekleştirilecek. İl dışından gelerek anma programı düzenleyecek diğer Alevi derneklerine katılmayacak olan CEM Vakfı, kentteki bazı sivil toplum örgütleri ile ayrı anma programı düzenleme kararı aldı. Bunda özellikle BDP'nin il dışından gelen gruplar arasında yer alacak olması etken gösterildi. Şube Başkanı Ali Rıza Kaçan, "Biz sadece bu etkinlik için bir günlüğüne bu şehre gelip gitmiyoruz. 365 gün burada yaşadığımız için, bu şehrin birlik ve beraberliği adına kendimiz ayrı bir program düzenlemeyi tercih ettik" dedi. Vakfı temsilcileri öğlen öncesi otel önüne gidip karanfil bıraktıktan sonra, basın açıklaması yaparak dağılacak.
Son etkinlik ise Avrupa Alevi Birlikleri Federasyonu, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği, Pir Sultan Abdal 2 Temmuz Kültür ve Eğitim Vakfı, Hacı Bektaşi Veli Anadolu Kültür Vakfı'nın başını çektiği sivil toplum örgütleri ve çeşitli siyasi partilerin de yer aldığı grup tarafından düzenlenecek. Geniş katılımlı olması beklenen son etkinlik için gruplar Eğitim-Sen Sivas Şubesi önünden Kepenek Caddesi' güzergahını kullanarak, Mevlana Mahallesi üzerindeki Ethembey parkı önünde 11.30'da toplanacak. Toplanma işlemi tamamlandıktan sonra grup, 12.00'de Mevlana Caddesi boyunca kortej yürüyüşü yaparak kent meydanına gelecek. Burada Atatürk Anıtı'na çelenk konulmasından sonra, Madımak Oteli önüne hareket edilecek. Madımak Oteli önünde yapılacak saygı duruşundan sonra bina önüne karanfil bırakılacak, oluşturulan platformda etkinliğe katılan sivil toplum örgütleri adına konuşmalar yapılacak.
MADIMAK TABELASIYLA SON KEZ
25 Şubat'ta Devlet Bakanı Faruk Çelik'in kentteki sivil toplum örgütleri ile yaptığı görüşme sonrası kamulaştırılması kararlaştırılan Madımak Oteli, bu isimle son kez anma etkinliklerine sahne olacak. Kamulaştırma süreci devam eden otelin istimlak bedeli için sahipleri ile anlaşma sağlanamamıştı. Otel sahiplerinin 16.5 milyon lira isteğine karşılık 4.5 milyon lira teklif edilmişti. Uzlaşma sağlanmaması nedeni ile açılan dava Sivas 2'nci Asliye Hukuk Mahkemesi'nde 12 Ekim 2010 tarihinde karara bağlanacak. Bu tarihten itibaren otel resmen kamulaştırılmış olacak. Kamulaştırma işlemi ile birlikte otelin tabelası kaldırılacak. Kentteki sivil toplum örgütlerinin büyük bir bölümünün talebi doğrultusunda otel kütüphaneye dönüştürülecek ve olaylarda yaşamını yitirenler için giriş katında özel bir anma köşesi oluşturulacak. Kütüphaneye dönüştürülmesi halinde ünlü halk ozanı Aşık Veysel'in isminin verilmesi fikri de ağırlık kazandı. Madımak Oteli tabelasıyla son kez buluşacak olan Alevi gruplar, bu kez yüksek bir sesle otelin müzeye dönüştürülmesi isteğini tekrarlayacak.
Tedbirler artıldı
YARINKİ anma etkinlikleri ile ilgili olarak kentte geniş güvenlik önlemleri alındı. Anma etkinliğine katılacakların geçiş güzergahlarındaki direklere ve Madımak Oteli'nin önüne yeni MOBESE kameraları takıldı. Etkinlikleri toplam 83 kamera saniye saniye takip edecek. 2 Temmuz günü il genelindeki bütün polislerin izinleri iptal edilerek tam gün mesai yapmaları sağlanacak. Yaz dönemi nedeni ile tayinleri çıkan polisler de bu işlemlerini 2 Temmuz'dan sonra gerçekleştirebilecek. Sivas'ta görev yapan 1400 polisin yanı sıra, çevre illerden takviye amacı ile 500 çevik kuvvet polisi de kente gelecek. Polisin yanı sıra askeri birliklere de hazır vaziyette bekletilecek. 2 Temmuz öncesi kent giriş ve çıkışlarında da güvenlik önlemleri artırılacak. Akşam saatlerinden itibaren gece boyunca kente giren araçlarda arama yapılacak.
Uzun bir aradan sonra 2 Temmuz'un olayların çıktığı 1993'teki gibi cuma gününe denk gelmesi nedeni ile önlemler artırılacak. Bu nedenle kent merkezi ve etkinliğin yapılacağı bölgeye yakın olan camilerde de tedbir alınarak cuma namazından çıkan gruplar ile etkinliğe gelenlerin karşılaşmaması sağlanacak. Daha önce planlanan etkinliklerin cuma namazı vaktinden önce bitirilmesinin ise mümkün olmaması nedeni ile gruplara bu yönde her hangi bir çağrı yapılmayacak. Sabah 08.00'den itibaren Seyrantepe kavşağından itibaren, Mehmet Akif Ersoy Caddesi, Hikmet Boran Caddesi, Mevlana Caddesi, Cumhuriyet Meydanı, İstasyon Caddesi, Atatürk Caddesi'nin bir bölümü, Meçhul Asker Sokak, otelin bulunduğu Eski Belediye Sokak, Afyon Sokak ve Aliağa Cami Sokak trafiğe kapatılacak. Bu bölgelerde araç parklarına da izin verilmeyecek. Emniyet Müdürlüğü halka uyarıda bulunarak belirtilen saat itibariyle güzergahta araç bulundurulmamasını istedi. Bu güzergahlardaki çöp konteynerleri de kaldırılacak. Madımak Oteli'ni gören sokağa bakan iş merkezindeki kahvehaneler kalabalık grupların toplanmaması için anma etkinlikleri süresince kapalı kalacak.
|
|
|
| |
|